Vendéglátásszervező-vendéglős, 1 éves, nappali képzés
JELENTKEZÉSI LAP
TÁJÉKOZTATÓ
OKJ 54 811 01 vendéglátásszervező. vendéglős
szakképzési évfolyamokra történő felvételi eljárásról a nappali tagozaton
A szakképzésre jelentkezés feltételei:
Iskolai végzettség:
- szakirányú (vendáglátóipari) érettségi bizonyítvány
- vagy a szakképesítés megszerzése céljából a felnőttoktatás keretében folyó képzésbe bekapcsolódhat, aki rendelkezik szakiskolában szerzett Cukrász vagy Szakács, vagy Pincér, szakiskolai végzettséggel, a szakiskolában szerzett szakképesítéssel betölthető munkakörben szerzett legalább öt éves gyakorlattal és az adott szakképesítésben tett mestervizsgával
- egészségügyi alkalmasság, pályaalkalmasság
- legfeljebb 22 éves életkor.
A képzés iskolarendszerű nappali rendszerű, juttatások (családi pótlék, adókedvezmény, diákigazolvány) a megszokott feltételek alapján igényelhetőek.
Képzés felépítése: elméleti és gyakorlati oktatás az intézmény tanműhelyében.
A felvételi eljárás:
- A jelentkezési lap leadási határideje: folyamatos!
Aki május 10-ig beküldi a jelentkezését, az május 30-ig kap értesítést a beiratkozásról!
Aki május 10. és július 30. között adja le a jelentkezését, az augusztus 15-ig kap értesítést a beiratkozásról.
- Felvételi vizsgát nem tartunk.
- Túljelentkezésnél a tanulmányi eredmény alapján rangsoroljuk a jelentkezőket.
A jelentkezési lapot a padar.erika@dobosvsz.sulinet.hu ; vagy martonm@dobosvsz.sulinet.hu címre be kell küldeni és mellékelni az adott tanév félévi és az azt megelőző tanév év végi bizonyítványáról készült másolatot.
- Pl. a végzős 12. évfolyamos tanulónak a 11. évfolyam év végi és a 12. évfolyam félévi bizonyítványról készült. pdf állományt kell csatolni.
- Pl. a már végzett tanulóknak - a középiskolai jogviszonnyal nem rendelkezőknek - az érettségi bizonyítványról készült .pdf állományt kell csatolniuk.
Szakképesítés rövid jellemző leírása:
A Vendéglátás szervező a vendéglátásban vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű, korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vendéglátó vállalkozások és az étkeztetési, vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó egységek üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat lát el. A vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket. Összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja, reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot. Kapcsolatot tart, kommunikál magyar és idegen nyelven a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal. Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági-, munka- és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- vállalkozást működtetni
- anyagi felelősséggel gazdálkodni
- megszervezni, és irányítani a vendéglátó üzlet napi munkáját
- piackutatást végezni, felmérni a vendégek igényeit, meghatározni az üzlet választékát
- reklámozni a vendéglátó üzletet és szolgáltatásait
- vendégpanaszokat kezelni
- biztosítani a vállalkozás internetes jelenlétét
- szóbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven
- írásbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven
- termelő tevékenységet végezni
- értékesítő tevékenységet végezni
- vendéglátó eladói tevékenységet végezni
- Bővebb információ:
25/2017. (VIII. 31.) NGM rendelet a nemzetgazdasági miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet módosításáról
A 234. sorszámú Vendéglátásszervező megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye
1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 811 01
1.2. Szakképesítés megnevezése: Vendéglátásszervező
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 2
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 900-1300
2. EGYÉB ADATOK
2.1 A képzés megkezdésének feltételei:
2.1.1. Iskolai előképzettség: érettségi végzettség
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: –
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5 Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 40 %
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 60 %
2.8. Szintvizsga: –
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 5 évfolyamos képzés esetén a 10. évfolyamot követően 140 óra, a 11. évfolyamot követően 140 óra;
2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra (80 óra termelési, 80 óra értékesítési területen).
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)
|
A |
B |
C |
3.1.1. |
FEOR száma |
FEOR megnevezése |
A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök) |
3.1.2. |
1332 |
Vendéglátó tevékenységet folytató egység vezetője |
Bárvezető |
3.1.3. |
Cukrászdavezető |
||
3.1.4. |
Csárda üzletvezetője |
||
3.1.5. |
Étterem üzletvezetője |
||
3.1.6. |
Éttermi és rendezvényigazgató |
||
3.1.7. |
Éttermi igazgató |
||
3.1.8. |
Éttermi üzletvezető |
||
3.1.9. |
Hidegkonyha-vezető |
||
3.1.10. |
Kertvendéglő üzletvezetője |
||
3.1.11. |
Munkahelyi étkezde, étterem vezetője |
||
3.1.12. |
Népkonyha vezetője |
||
3.1.13. |
Szállodai cukrászda üzletvezetője |
||
3.1.14 |
Szállodai salátabár üzletvezetője |
||
3.1.15. |
Vendéglő üzletvezetője |
||
3.1.16. |
5131 |
Vendéglős |
Borozó üzletvezetője (1-2 személyes) |
3.1.17. |
Büfé-, bisztróvezető |
||
3.1.18. |
Cukrászda-, fagylaltozó vezető (1-2 személyes) |
||
3.1.19. |
Eszpresszó-, kávézóvezető |
||
3.1.20. |
Étkezdés |
||
3.1.21. |
Italboltvezető (1-2 személyes) |
||
3.1.22. |
Kávéház üzletvezetője (1-2 személyes) |
||
3.1.23. |
Kifőzdés |
||
3.1.24. |
Kocsmáros |
||
3.1.25. |
Söntés-, italboltvezető (1-2 személyes) |
||
3.1.26. |
Söröző üzletvezetője (1-2 személyes) |
||
3.1.27. |
Teázó üzletvezetője (1-2 személyes) |
||
3.1.28. |
5132 |
Pincér |
Étkezőkocsi felszolgáló |
3.1.29. |
Éttermi felszolgáló |
||
3.1.30. |
Főpincér |
||
3.1.31. |
Hajópincér |
||
3.1.32. |
Italpincér |
||
3.1.33. |
5133 |
Pultos |
Csapos |
3.1.34. |
Italmérő |
||
3.1.35. |
Mixer |
||
3.1.36. |
5134 |
Szakács |
Étkezdei szakács |
3.1.37. |
Grill szakács |
||
3.1.38. |
Hajószakács |
||
3.1.39. |
Közétkeztetési szakács |
||
3.1.40. |
Melegkonyhai szakács |
||
3.1.41. |
Pizzakészítő szakács |
||
3.1.42. |
Segédszakács |
3.2. A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:
A Vendéglátásszervező a vendéglátásban vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű, korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vendéglátó vállalkozások és az étkeztetési, vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó egységek üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat lát el. A vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket. Összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja, reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot. Kapcsolatot tart, kommunikál magyar és idegen nyelven a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal. Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági-, munka- és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- vállalkozást működtetni
- anyagi felelősséggel gazdálkodni
- megszervezni, és irányítani a vendéglátó üzlet napi munkáját
- piackutatást végezni, felmérni a vendégek igényeit, meghatározni az üzlet választékát
- reklámozni a vendéglátó üzletet és szolgáltatásait
- vendégpanaszokat kezelni
- biztosítani a vállalkozás internetes jelenlétét
- szóbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven
- írásbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven
- termelő tevékenységet végezni
- értékesítő tevékenységet végezni
- vendéglátó eladói tevékenységet végezni
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
|
A |
B |
C |
3.3.1. |
A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés |
||
3.3.2. |
azonosító száma |
megnevezése |
a kapcsolódás módja |
3.3.3. |
31 811 04 |
Vendéglátó eladó |
részszakképesítés |
3.3.3. |
34 811 06 |
Fogadós |
azonos ágazat |
3.3.4. |
34 811 01 |
Cukrász |
azonos ágazat |
3.3.5. |
34 811 02 |
Pincér |
azonos ágazat |
3.3.6. |
34 811 04 |
Szakács |
azonos ágazat |
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
|
A |
B |
4.1. |
A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti |
|
4.2. |
azonosító száma |
megnevezése |
4.3. |
11561-16 |
Gazdálkodási ismeretek |
4.4. |
11518-16 |
Élelmiszerismeret |
4.5. |
11519-16 |
Élelmiszerbiztonsági alapismeretek |
4.6. |
11520-16 |
Vendéglátó kereskedelem |
4.7. |
11538-16 |
A vendéglátás marketingje |
4.8. |
11539-16 |
Vendéglátó ételkészítés |
4.9. |
11540-16 |
Idegen nyelv a vendéglátásban |
4.10. |
11541-16 |
Üzletvezetés a vendéglátásban |
4.11. |
11497-12 |
Foglalkoztatás I. |
4.12. |
11499-12 |
Foglalkoztatás II. |
5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
|
A |
B |
C |
5.2.1. |
A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak |
||
5.2.2. |
azonosító száma |
megnevezés |
a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége |
5.2.3. |
11561-16 |
Gazdálkodási ismeretek |
írásbeli |
5.2.4. |
11518-16 |
Élelmiszerismeret |
írásbeli |
5.2.5. |
11519-16 |
Élelmiszerbiztonsági alapismeretek |
írásbeli |
5.2.6. |
11520-16 |
Vendéglátó kereskedelem |
gyakorlati |
5.2.7. |
11538-16 |
A vendéglátás marketingje |
szóbeli |
5.2.8. |
11539-16 |
Vendéglátó ételkészítés |
gyakorlati |
5.2.9. |
11540-16 |
Idegen nyelv a vendéglátásban |
szóbeli |
5.2.10. |
11541-16 |
Üzletvezetés a vendéglátásban |
szóbeli |
5.2.11. |
11497-12 |
Foglalkoztatás I. |
írásbeli |
5.2.12. |
11499-12 |
Foglalkoztatás II. |
írásbeli |
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51 %-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A.) A vizsgafeladat megnevezése: Termelő és értékesítő feladat végrehajtása
A vizsgafeladat ismertetése: Egy vendég részére gyorséttermi, hidegkonyhai, reggeli, uzsonna étel, és reggeli, vagy uzsonna ital adagolása, tálalása, elcsomagolása. Az étkezés befejezésekor elkészíti a gépi nyugtát, és „fizetteti” a vendéget. Az üzletben található gépeket, sütő-főző berendezéseket üzembe, illetve üzemen kívül helyezi.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya a gyakorlati vizsgatevékenységen belül: 10%
B) A vizsgafeladat megnevezése: Üzleti előrendeléshez kapcsolódó ügyviteli, termelési és értékesítési feladat végrehajtása két csoportban párhuzamosan
A vizsgafeladat ismertetése:
Háromfogásos menüt készít, amely hideg vagy meleg előétel vagy leves, főétel körettel, mártással, salátával és desszertet tartalmaz. Ez a vizsgaszervező vagy az elméleti képzést biztosító iskola által meghatározott menüsorokból tételhúzással végzi.
Valamint
4 fogásos alkalmi menü összeállítása, a vizsgaszervező vagy az elméleti képzést biztosító iskola által megadott alkalmakra, italajánlattal.
Menükártya megtervezése, elkészítése, nyomtatása
Az összeállított menü díszasztalának megterítése
Az vizsgaszervező által előkészített 20 db eszköz felismerése
A másik csoport által elkészített háromfogásos menüre az asztal átterítése, vendég fogadása, ültetése, vízzel kínálása, menü ismertetése idegen nyelven. A menü felszolgálása, italkínálással, kávékészítéssel és felszolgálással. A vendégek részére két adag sütemény becsomagolása elvitelre.
A vizsgafeladat időtartama: 450 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 50 %
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Egy vendéglátó üzlet gazdálkodási adatainak elemzése
A vizsgafeladat ismertetése: Gazdasági elemzések végzése: egy melegkonyhás vendéglátóipari üzlet bruttó forgalmának megállapítása (férőhely, átlagfogyasztás, fordulatok számának ismeretében),a szükséges létszám megállapítása (a nyitvatartási idő és nyitvatartási napok számának ismeretében) a munkabér költségek közteherrel megállapítása, az ELÁBÉ meghatározása (átlaghaszonkulcs ismeretében), az árrés megállapítása, az egyéb költségek megállapítása (megadott % ismeretében) az adózás előtti eredmény megállapítása.
A vizsgafeladat időtartama: 180 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20 %
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Vendéglátó eladó feladatai és Vendéglátás gazdálkodás, szervezés, marketing
A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység tételsora a következő témaköröket tartalmazza:
Vendéglátó vállalkozások lényege és jellemzői, élelmianyag és italismeret, különböző kávékészítési, kávédíszítési eljárások, teakészítési, teaszertartási ismeretek, koktél, jégkása, frappé, és turmixital készítési ismeretek, cukrászdai és kávéházi felszolgálás szabályai, élelmiszerbiztonsági szabályok, vendégkommunikáció, etikett, protokoll szabályok.
A vendéglátó gazdálkodás szabályai, a vendéglátó üzletek szervezésének jogszabályi háttere. Higiéniai, munka-, tűz- és környezetvédelmi szabályok. A vendéglátás marketing eszközei, a marketinggel kapcsolatos üzletvezetői tevékenységek.
A vizsgafeladat időtartama: 35 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 15 perc)
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20 %
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A szakképesítéssel kapcsolatos előírások a https://nive.hu/ című weblapján érhetők el a Vizsgák menüpontban
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
|
A |
6.1. |
A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék |
6.2. |
Asztali díszítő elemek (gyertya, virág, tükör, stb.) |
6.3. |
Báreszközök |
6.4. |
Bútorzat- éttermi, kávézói, cukrászdai |
6.5. |
Értékesítő üzlet berendezései, gépei |
6.6. |
Faeszközök: konyhai, éttermi |
6.7. |
Fax, fénymásoló |
6.8. |
Felszolgáláshoz szükséges anyagok, eszközök (evőeszközök, poharak, tányérok stb.) |
6.9. |
Fémeszközök |
6.10. |
Főző-sütő edények |
6.11. |
Általános vendéglátó üzleti gépek, berendezések |
6.12. |
Gőzpároló |
6.13. |
Grill-lap |
6.14. |
Húsdaráló |
6.15. |
Hűtők |
6.16. |
Internetkapcsolat |
6.17. |
Italkeverés eszközei |
6.18. |
Jéggép |
6.19. |
Kávés és teás edényzet |
6.20. |
Kézi szerszámok: konyhai, cukrászati, pultos |
6.21. |
Kutter |
6.22. |
Mikrohullámú készülékek |
6.23. |
Mosogatómedencék |
6.24. |
Munkaasztalok |
6.25. |
Olaj-gyorssütő |
6.26. |
Pénztárgép |
6.27. |
Porcelán készletek |
6.28. |
Salamander |
6.29. |
Sütők (hagyományos, légkeveréses) |
6.30. |
Számítógép (a vendéglátás által használt üzleti programokkal) |
6.31. |
Szeletelő gép |
6.32. |
Tájékoztató és reklám anyagok és eszközök (étlap, itallap, szóróanyagok stb.) |
6.33. |
Telefon |
6.34. |
Textíliák: éttermi, konyhai |
6.35. |
Tűzhelyek (gáz, villany, indukciós) |
6.36. |
Univerzális konyhagépek |
6.37. |
Csomagoló anyagok |
7. EGYEBEK
Vendéglátásszervező (hatályos 2014-től 2016.08.31-ig)
A 234. sorszámú Vendéglátásszervező-vendéglős megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye
1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 811 01
1.2. Szakképesítés megnevezése: Vendéglátásszervező-vendéglős
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 2
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 960-1440
2. EGYÉB ADATOK
2.1 A képzés megkezdésének feltételei:
2.1.1. Iskolai előképzettség: érettségi végzettség
vagy
a szakképesítés megszerzése céljából a felnőttoktatás keretében folyó képzésbe bekapcsolódhat, aki rendelkezik szakiskolában szerzett Cukrász vagy Szakács, vagy Pincér, szakiskolai végzettséggel, a szakiskolában szerzett szakképesítéssel betölthető munkakörben szerzett legalább öt éves gyakorlattal és az adott szakképesítésben tett mestervizsgával
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: –
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5 Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 40 %
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 60 %
2.8. Szintvizsga: –
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 5 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 70 óra, a 10. évfolyamot követően 105 óra, a 11. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra. (80 óra termelési, 80 óra értékesítési területen)
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)
|
A |
B |
C |
3.1.1. |
FEOR száma |
FEOR megnevezése |
A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök) |
3.1.2. |
1332 |
Vendéglátó tevékenységet folytató egység vezetője |
Bárvezető |
3.1.3. |
Cukrászdavezető |
||
3.1.4. |
Csárda üzletvezetője |
||
3.1.5. |
Étterem üzletvezetője |
||
3.1.6. |
Éttermi és rendezvényigazgató |
||
3.1.7. |
Éttermi igazgató |
||
3.1.8. |
Éttermi üzletvezető |
||
3.1.9. |
Hidegkonyha-vezető |
||
3.1.10. |
Kertvendéglő üzletvezetője |
||
3.1.11. |
Munkahelyi étkezde, étterem vezetője |
||
3.1.12. |
Népkonyha vezetője |
||
3.1.13. |
Szállodai cukrászda üzletvezetője |
||
3.1.14 |
Szállodai salátabár üzletvezetője |
||
3.1.15. |
Vendéglő üzletvezetője |
||
3.1.16. |
5131 |
Vendéglős |
Borozó üzletvezetője (1-2 személyes) |
3.1.17. |
Büfé-, bisztróvezető |
||
3.1.18. |
Cukrászda-, fagylaltozó vezető (1-2 személyes) |
||
3.1.19. |
Eszpresszó-, kávézóvezető |
||
3.1.20. |
Étkezdés |
||
3.1.21. |
Italboltvezető (1-2 személyes) |
||
3.1.22. |
Kávéház üzletvezetője (1-2 személyes) |
||
3.1.23. |
Kifőzdés |
||
3.1.24. |
Kocsmáros |
||
3.1.25. |
Söntés-, italboltvezető (1-2 személyes) |
||
3.1.26. |
Söröző üzletvezetője (1-2 személyes) |
||
3.1.27. |
Teázó üzletvezetője (1-2 személyes) |
||
3.1.28. |
5132 |
Pincér |
Étkezőkocsi felszolgáló |
3.1.29. |
Éttermi felszolgáló |
||
3.1.30. |
Főpincér |
||
3.1.31. |
Hajópincér |
||
3.1.32. |
Italpincér |
||
3.1.33. |
5133 |
Pultos |
Csapos |
3.1.34. |
Italmérő |
||
3.1.35. |
Mixer |
||
3.1.36. |
5134 |
Szakács |
Étkezdei szakács |
3.1.37. |
Grill szakács |
||
3.1.38. |
Hajószakács |
||
3.1.39. |
Közétkeztetési szakács |
||
3.1.40. |
Melegkonyhai szakács |
||
3.1.41. |
Pizzakészítő szakács |
||
3.1.42. |
Segédszakács |
||
3.1.43. |
9235 |
Gyorséttermi eladó |
Gyorsétel készítő és eladó |
3.1.44. |
Hidegbüfé-eladó |
3.2. A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:
A Vendéglátásszervező-vendéglős a vendéglátásban vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű, korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vendéglátó vállalkozások és az étkeztetési, vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó egységek üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat lát el. A vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket. Összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja, reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot. Kapcsolatot tart, kommunikál magyar és idegen nyelven a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal. Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági-, munka- és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- vállalkozást alapítani és működtetni
- üzleti tervet készíteni
- gazdasági elemzéseket végezni
- anyagi felelősséggel gazdálkodni
- megszervezni, és irányítani a vendéglátó üzlet napi munkáját
- piackutatást végezni, felmérni a vendégek igényeit, meghatározni az üzlet választékát
- reklámozni a vendéglátó üzletet és szolgáltatásait
- vendégpanaszokat kezelni
- biztosítani a vállalkozás internetes jelenlétét
- szóbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven
- írásbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven
- termelő tevékenységet végezni
- értékesítő tevékenységet végezni
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
|
A |
B |
C |
3.3.1. |
A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés |
||
3.3.2. |
azonosító száma |
megnevezése |
szakképesítés köre |
3.3.3. |
|
|
|
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
|
A |
B |
4.1. |
A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti |
|
4.2. |
azonosító száma |
megnevezése |
4.3. |
10050-12 |
Vendéglátó értékesítés |
4.4. |
10051-12 |
Vendéglátó marketing és kommunikáció |
4.5. |
10052-12 |
Vendéglátó termelés |
4.6. |
10053-12 |
Vendéglátó üzleti gazdálkodás |
4.7. |
10054-12 |
Vendéglátó üzleti idegen nyelv |
4.8. |
10055-12 |
Vendéglátó üzletvezetés |
4.9. |
11498-12 |
Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén) |
4.10. |
11499-12 |
Foglalkoztatás II. |
4.11. |
11500-12 |
Munkahelyi egészség és biztonság |
5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével; valamint portfolió készítése, és leadása
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
|
A |
B |
C |
5.2.1. |
A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak |
||
5.2.2. |
azonosító száma |
megnevezés |
a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége |
5.2.3. |
10050-12 |
Vendéglátó értékesítés |
gyakorlati |
5.2.4. |
10051-12 |
Vendéglátó marketing és kommunikáció |
szóbeli |
5.2.5. |
10052-12 |
Vendéglátó termelés |
gyakorlati |
5.2.6. |
10053-12 |
Vendéglátó üzleti gazdálkodás |
írásbeli |
5.2.7. |
10054-12 |
Vendéglátó üzleti idegen nyelv |
szóbeli |
5.2.8. |
10055-12 |
Vendéglátó üzletvezetés |
szóbeli |
5.2.9. |
11498-12 |
Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén) |
írásbeli |
5.2.10. |
11499-12 |
Foglalkoztatás II. |
írásbeli |
5.2.11. |
11500-12 |
Munkahelyi egészség és biztonság |
írásbeli |
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51 %-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Üzleti előrendeléshez kapcsolódó ügyviteli, termelési és értékesítési feladat végrehajtása
A vizsgafeladat ismertetése: Egy külföldi vendég ajánlatot kér a vendéglátó üzlettől egy díszétkezés lebonyolítására, amelyben meghatározott ételeket (egy leves vagy előétel és főfogás, illetve egy főfogás és egy befejező fogás) és mellé komplett italsort kér. A feladat a megadott szempontok alapján költség- és árkalkuláció végzése, idegen nyelvű ajánlat összeállítása, és az alkalomhoz illő menükártya készítése magyar és idegen nyelven is. A vizsga további részében feladat az ételek 3 adagban történő elkészítése és kitálalása. Az elkészített 3 adagból egy adag a korszerű szakmai trendek alapján kerül tálalásra.
A vizsgázó az előrendeléshez megteríti az éttermi asztalt, majd fogadja a vendégeket a tanult igen nyelven, helyre kíséri és ülteti. Felszolgálja az előrendelésben szereplő ételeket a vizsgaelnök által jóváhagyott felszolgálási módban. Az italsorban szereplő italokat a pultban előkészíti, elkészíti és a szakmai szabályoknak megfelelően felszolgálja. Az élőmunka teljes ideje alatt a vendéggel történő kommunikáció idegen nyelven zajlik
A vizsgafeladat időtartama: 360 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 60 %
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Egy vendéglátó üzlet gazdálkodási adatainak elemzése
A vizsgafeladat ismertetése: Gazdasági elemzések végzése a bevételi-, költség-, létszám- és készletadatok, valamint eszköz- és forrásállomány ismeretében. Az elemzés érinti a rendelkezésre álló erőforrásokkal való gazdálkodást, a vállalkozás vagyonmérlegének értékelését, az üzleti eredmény alakulásának figyelemmel kísérését, javaslatok készítését az eredmény felhasználására és az üzleti eredményesség komplex vizsgálatát
A vizsgafeladat időtartama: 180 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20 %
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Vendéglátás gazdálkodás, szervezés, marketing
A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység tételsora a következő témaköröket tartalmazza:
A vendéglátó gazdálkodás szabályai, a vendéglátó üzletek szervezésének jogszabályi háttere. Higiéniai, munka-, tűz- és környezetvédelmi szabályok. A vendéglátás marketing eszközei, a marketinggel kapcsolatos üzletvezetői tevékenységek. A választék összeállításának szabályai
A vizsgafeladat időtartama: 35 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 15 perc)
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20 %
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A Portfolióra vonatkozó előírások:
A szakmai tanulmányok megkezdésekor a tanuló portfolió dossziét nyit, melyben gyűjti:
– a képzés során készített önálló feladatait,
– összefüggő gyakorlatának részletes leírását képekkel dokumentálva,
– a gyakorlati munkahelyi üzletének hozzáférhető adatait, jellemzőit, értékelését,
– a nyelvi képzésben készített fordításait,
– legérdekesebb szakmai feladatait.
A portfólió leadási határideje a komplex szakmai vizsgát megelőzően 30 nappal.
A szakképesítéssel kapcsolatos előírások az állami szakképzési és felnőttképzési szerv https://www.munka.hu/ című weblapján érhetők el a Szak- és felnőttképzés Vizsgák menüpontjában
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
|
A |
6.1. |
A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék |
6.2. |
Asztali díszítő elemek (gyertya, virág, tükör, stb.) |
6.3. |
Báreszközök |
6.4. |
Burgonyakoptató |
6.5. |
Bútorzat- éttermi, kávézói, cukrászdai |
6.6. |
Értékesítő üzlet berendezései, gépei |
6.7. |
Faeszközök: konyhai, éttermi |
6.8. |
Fax, fénymásoló |
6.9. |
Felszolgáláshoz szükséges anyagok, eszközök (evőeszközök, poharak, tányérok stb.) |
6.10. |
Fémeszközök |
6.11. |
Főző-sütő edények |
6.12. |
Általános vendéglátó üzleti gépek, berendezések |
6.13. |
Gőzpároló |
6.14. |
Grillező |
6.15. |
Grill-lap |
6.16. |
Húsdaráló |
6.17. |
Hűtők |
6.18. |
Internetkapcsolat |
6.19. |
Italkeverés eszközei |
6.20. |
Jéggép |
6.21. |
Kávés és teás edényzet |
6.22. |
Kézi szerszámok: konyhai, cukrászati, pultos |
6.23. |
Kutter |
6.24. |
Mikrohullámú készülékek |
6.25. |
Mosogatómedencék |
6.26. |
Munkaasztalok |
6.27. |
Olaj-gyorssütő |
6.28. |
Csomagolóanyagok |
6.29. |
Pénztárgép |
6.30. |
Porcelán készletek |
6.31. |
Salamander |
6.32. |
Salátacentrifuga |
6.33. |
Billenős sütőserpenyők |
6.34. |
Sokkoló hűtő |
6.35. |
Sütők (hagyományos, légkeveréses) |
6.36. |
Számítógép (a vendéglátás által használt üzleti programokkal) |
6.37. |
Szeletelő gép |
6.38. |
Tájékoztató és reklám anyagok és eszközök (étlap, itallap, szóróanyagok stb.) |
6.39. |
Telefon |
6.40. |
Textíliák: éttermi, konyhai |
6.41. |
Tűzhelyek (gáz, villany, indukciós) |
6.42. |
Univerzális konyhagépek |
6.43. |
Üveg eszközök: éttermi, cukrászdai |
7. EGYEBEK
7.1. A szakirányú ágazati szakközépiskolai tanulmányokat befejező, szakmai érettségit szerzett tanulók a 13. évfolyamon készíthetők fel a komplex szakmai vizsgára, ezért számukra az összefüggő szakmai gyakorlat teljesítése a szakképző évfolyam megkezdése előtt történik
Vendéglátásszervező (hatályos 2013-tól 2014-ig)
A 234. sorszámú Vendéglátásszervező-vendéglős megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye
1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 811 01
1.2. Szakképesítés megnevezése: Vendéglátásszervező-vendéglős
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 2
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 960-1440
2. EGYÉB ADATOK
2.1 A képzés megkezdésének feltételei:
2.1.1. Iskolai előképzettség: érettségi végzettség
vagy
a szakképesítés megszerzése céljából a felnőttoktatás keretében folyó képzésbe bekapcsolódhat, aki rendelkezik szakiskolában szerzett Cukrász vagy Szakács, vagy Pincér, szakiskolai végzettséggel, a szakiskolában szerzett szakképesítéssel betölthető munkakörben szerzett legalább öt éves gyakorlattal és az adott szakképesítésben tett mestervizsgával
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: –
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 40 %
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 60 %
2.8. Szintvizsga: –
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 5 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 70 óra, a 10. évfolyamot követően 105 óra, a 11. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra. (80 óra termelési, 80 óra értékesítési területen)
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)
|
A |
B |
C |
3.1.1. |
FEOR száma |
FEOR megnevezése |
A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök) |
3.1.2. |
1332 |
Vendéglátó tevékenységet folytató egység vezetője |
Bárvezető |
3.1.3. |
Cukrászdavezető |
||
3.1.4. |
Csárda üzletvezetője |
||
3.1.5. |
Étterem üzletvezetője |
||
3.1.6. |
Éttermi és rendezvényigazgató |
||
3.1.7. |
Éttermi igazgató |
||
3.1.8. |
Éttermi üzletvezető |
||
3.1.9. |
Hidegkonyha-vezető |
||
3.1.10. |
Kertvendéglő üzletvezetője |
||
3.1.11. |
Munkahelyi étkezde, étterem vezetője |
||
3.1.12. |
Népkonyha vezetője |
||
3.1.13. |
Szállodai cukrászda üzletvezetője |
||
3.1.14 |
Szállodai salátabár üzletvezetője |
||
3.1.15. |
Vendéglő üzletvezetője |
||
3.1.16. |
5131 |
Vendéglős |
Borozó üzletvezetője (1-2 személyes) |
3.1.17. |
Büfé-, bisztróvezető |
||
3.1.18. |
Cukrászda-, fagylaltozó vezető (1-2 személyes) |
||
3.1.19. |
Eszpresszó-, kávézóvezető |
||
3.1.20. |
Étkezdés |
||
3.1.21. |
Italboltvezető (1-2 személyes) |
||
3.1.22. |
Kávéház üzletvezetője (1-2 személyes) |
||
3.1.23. |
Kifőzdés |
||
3.1.24. |
Kocsmáros |
||
3.1.25. |
Söntés-, italboltvezető (1-2 személyes) |
||
3.1.26. |
Söröző üzletvezetője (1-2 személyes) |
||
3.1.27. |
Teázó üzletvezetője (1-2 személyes) |
||
3.1.28. |
5132 |
Pincér |
Étkezőkocsi felszolgáló |
3.1.29. |
Éttermi felszolgáló |
||
3.1.30. |
Főpincér |
||
3.1.31. |
Hajópincér |
||
3.1.32. |
Italpincér |
||
3.1.33. |
5133 |
Pultos |
Csapos |
3.1.34. |
Italmérő |
||
3.1.35. |
Mixer |
||
3.1.36. |
5134 |
Szakács |
Étkezdei szakács |
3.1.37. |
Grill szakács |
||
3.1.38. |
Hajószakács |
||
3.1.39. |
Közétkeztetési szakács |
||
3.1.40. |
Melegkonyhai szakács |
||
3.1.41. |
Pizzakészítő szakács |
||
3.1.42. |
Segédszakács |
||
3.1.43. |
9235 |
Gyorséttermi eladó |
Gyorsétel készítő és eladó |
3.1.44. |
Hidegbüfé-eladó |
3.2. A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:
A Vendéglátásszervező-vendéglős a vendéglátásban vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű, korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vendéglátó vállalkozások és az étkeztetési, vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó egységek üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat lát el. A vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket. Összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja, reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot. Kapcsolatot tart, kommunikál magyar és idegen nyelven a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal. Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági-, munka- és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- vállalkozást alapítani és működtetni
- üzleti tervet készíteni
- gazdasági elemzéseket végezni
- anyagi felelősséggel gazdálkodni
- megszervezni, és irányítani a vendéglátó üzlet napi munkáját
- piackutatást végezni, felmérni a vendégek igényeit, meghatározni az üzlet választékát
- reklámozni a vendéglátó üzletet és szolgáltatásait
- vendégpanaszokat kezelni
- biztosítani a vállalkozás internetes jelenlétét
- szóbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven
- írásbeli kommunikációt végezni magyar és idegen nyelven
- termelő tevékenységet végezni
- értékesítő tevékenységet végezni
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
|
A |
B |
C |
3.3.1. |
A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés |
||
3.3.2. |
azonosító száma |
megnevezése |
szakképesítés köre |
3.3.3. |
|
|
|
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
|
A |
B |
4.1. |
A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti |
|
4.2. |
azonosító száma |
megnevezése |
4.3. |
10050-12 |
Vendéglátó értékesítés |
4.4. |
10051-12 |
Vendéglátó marketing és kommunikáció |
4.5. |
10052-12 |
Vendéglátó termelés |
4.6. |
10053-12 |
Vendéglátó üzleti gazdálkodás |
4.7. |
10054-12 |
Vendéglátó üzleti idegen nyelv |
4.8. |
10055-12 |
Vendéglátó üzletvezetés |
4.9. |
11498-12 |
Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén) |
4.10. |
11499-12 |
Foglalkoztatás II. |
4.11. |
11500-12 |
Munkahelyi egészség és biztonság |
5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével; valamint portfolió készítése, és leadása
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
|
A |
B |
C |
5.2.1. |
A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak |
||
5.2.2. |
azonosító száma |
megnevezés |
a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége |
5.2.3. |
10050-12 |
Vendéglátó értékesítés |
gyakorlati |
5.2.4. |
10051-12 |
Vendéglátó marketing és kommunikáció |
szóbeli |
5.2.5. |
10052-12 |
Vendéglátó termelés |
gyakorlati |
5.2.6. |
10053-12 |
Vendéglátó üzleti gazdálkodás |
írásbeli |
5.2.7. |
10054-12 |
Vendéglátó üzleti idegen nyelv |
szóbeli |
5.2.8. |
10055-12 |
Vendéglátó üzletvezetés |
szóbeli |
5.2.9. |
11498-12 |
Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén) |
írásbeli |
5.2.10. |
11499-12 |
Foglalkoztatás II. |
írásbeli |
5.2.11. |
11500-12 |
Munkahelyi egészség és biztonság |
írásbeli |
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51 %-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Üzleti előrendeléshez kapcsolódó ügyviteli, termelési és értékesítési feladat végrehajtása
A vizsgafeladat ismertetése: Egy külföldi vendég ajánlatot kér a vendéglátó üzlettől egy díszétkezés lebonyolítására, amelyben meghatározott ételeket (egy leves vagy előétel és főfogás, illetve egy főfogás és egy befejező fogás) és mellé komplett italsort kér. A feladat a megadott szempontok alapján költség- és árkalkuláció végzése, idegen nyelvű ajánlat összeállítása, és az alkalomhoz illő menükártya készítése magyar és idegen nyelven is. A vizsga további részében feladat az ételek 3 adagban történő elkészítése és kitálalása. Az elkészített 3 adagból egy adag a korszerű szakmai trendek alapján kerül tálalásra.
A vizsgázó az előrendeléshez megteríti az éttermi asztalt, majd fogadja a vendégeket a tanult igen nyelven, helyre kíséri és ülteti. Felszolgálja az előrendelésben szereplő ételeket a vizsgaelnök által jóváhagyott felszolgálási módban. Az italsorban szereplő italokat a pultban előkészíti, elkészíti és a szakmai szabályoknak megfelelően felszolgálja. Az élőmunka teljes ideje alatt a vendéggel történő kommunikáció idegen nyelven zajlik
A vizsgafeladat időtartama: 360 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 60 %
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Egy vendéglátó üzlet gazdálkodási adatainak elemzése
A vizsgafeladat ismertetése: Gazdasági elemzések végzése a bevételi-, költség-, létszám- és készletadatok, valamint eszköz- és forrásállomány ismeretében. Az elemzés érinti a rendelkezésre álló erőforrásokkal való gazdálkodást, a vállalkozás vagyonmérlegének értékelését, az üzleti eredmény alakulásának figyelemmel kísérését, javaslatok készítését az eredmény felhasználására és az üzleti eredményesség komplex vizsgálatát
A vizsgafeladat időtartama: 180 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20 %
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Vendéglátás gazdálkodás, szervezés, marketing
A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység tételsora a következő témaköröket tartalmazza:
A vendéglátó gazdálkodás szabályai, a vendéglátó üzletek szervezésének jogszabályi háttere. Higiéniai, munka-, tűz- és környezetvédelmi szabályok. A vendéglátás marketing eszközei, a marketinggel kapcsolatos üzletvezetői tevékenységek. A választék összeállításának szabályai
A vizsgafeladat időtartama: 35 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 15 perc)
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20 %
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A Portfolióra vonatkozó előírások:
A szakmai tanulmányok megkezdésekor a tanuló portfolió dossziét nyit, melyben gyűjti:
– a képzés során készített önálló feladatait,
– összefüggő gyakorlatának részletes leírását képekkel dokumentálva,
– a gyakorlati munkahelyi üzletének hozzáférhető adatait, jellemzőit, értékelését,
– a nyelvi képzésben készített fordításait,
– legérdekesebb szakmai feladatait.
A portfólió leadási határideje a komplex szakmai vizsgát megelőzően 30 nappal.
A szakképesítéssel kapcsolatos előírások az állami szakképzési és felnőttképzési szerv https://www.munka.hu/ című weblapján érhetők el a Szak- és felnőttképzés Vizsgák menüpontjában
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
|
A |
6.1. |
A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék |
6.2. |
Asztali díszítő elemek (gyertya, virág, tükör, stb.) |
6.3. |
Báreszközök |
6.4. |
Burgonyakoptató |
6.5. |
Bútorzat- éttermi, kávézói, cukrászdai |
6.6. |
Értékesítő üzlet berendezései, gépei |
6.7. |
Faeszközök: konyhai, éttermi |
6.8. |
Fax, fénymásoló |
6.9. |
Felszolgáláshoz szükséges anyagok, eszközök (evőeszközök, poharak, tányérok stb.) |
6.10. |
Fémeszközök |
6.11. |
Főző-sütő edények |
6.12. |
Általános vendéglátó üzleti gépek, berendezések |
6.13. |
Gőzpároló |
6.14. |
Grillező |
6.15. |
Grill-lap |
6.16. |
Húsdaráló |
6.17. |
Hűtők |
6.18. |
Internetkapcsolat |
6.19. |
Italkeverés eszközei |
6.20. |
Jéggép |
6.21. |
Kávés és teás edényzet |
6.22. |
Kézi szerszámok: konyhai, cukrászati, pultos |
6.23. |
Kutter |
6.24. |
Mikrohullámú készülékek |
6.25. |
Mosogatómedencék |
6.26. |
Munkaasztalok |
6.27. |
Olaj-gyorssütő |
6.28. |
Csomagolóanyagok |
6.29. |
Pénztárgép |
6.30. |
Porcelán készletek |
6.31. |
Salamander |
6.32. |
Salátacentrifuga |
6.33. |
Billenős sütőserpenyők |
6.34. |
Sokkoló hűtő |
6.35. |
Sütők (hagyományos, légkeveréses) |
6.36. |
Számítógép (a vendéglátás által használt üzleti programokkal) |
6.37. |
Szeletelő gép |
6.38. |
Tájékoztató és reklám anyagok és eszközök (étlap, itallap, szóróanyagok stb.) |
6.39. |
Telefon |
6.40. |
Textíliák: éttermi, konyhai |
6.41. |
Tűzhelyek (gáz, villany, indukciós) |
6.42. |
Univerzális konyhagépek |
6.43. |
Üveg eszközök: éttermi, cukrászdai |
7. EGYEBEK
7.1. A szakirányú ágazati szakközépiskolai tanulmányokat befejező, szakmai érettségit szerzett tanulók a 13. évfolyamon készíthetők fel a komplex szakmai vizsgára, ezért számukra az összefüggő szakmai gyakorlat teljesítése a szakképző évfolyam megkezdése előtt történik