Lehetséges célországok!
Kedves Diákok!
- Németország, 3 vagy 2 hónapos kint tartózkodásra (12 fő aki 16. életévét betöltötte)
- Olaszország, 2 hónapos kint tartózkodásra ( 4 fő aki 18. életévét betöltötte)
- Spanyolország, 2 hónapos kint tartózkodásra (7 fő aki 18. életévét betöltötte)
- Mindig, minden esetben szükség van osztályfőnöki és szaktanári ajánlásra, szülői beleegyezésre.
- Szükséges az adott szakmára megfelelő nyelvtudás (pincér, szakács), megfelelő tanulmányi átlag.
- Előnyben részesítjük a programnak megfelelően azokat a diákokat is, akik hátrányos családi helyzettel rendelkeznek.
- Az Erasmus+ program elsődleges célja a szakma gyakorlása, nyelvtudás elmélyítése, kapcsolatteremtés.
- Jelentkezni első körben egy jelentkezési lapon kell, mely megtalálható a titkárságon, csatolni kell hozzá önéletrajzot és motivációs levelet.
- Ezt követően egy előre kitűzött időpontban (tavasszal) fog megvalósulni a nyelvi szintfelmérés.
- Ezután fogom kérni az osztályfőnöki és szaktanári ajánlásokat
Hangulatképek (videó 4:10) Kuopio,Plymouth, Füssen, Mojmirovce, Mallorca
A projekteket az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben, beszámolókban) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.
Szakmai gyakorlat Németországban - 18 év alattiaknak is!
Németországi fogadóhelyeinkre a Bonn-i Munkaügyi Központon keresztül küldjük el a pályázati ösztöndíjat nyert tanulók jelentkezéseit. A festői szépségű Bajor területen lévő munkahelyek három hónapos szakmai gyakorlattal segítik a résztvevők gasztronómiai, német nyelvi és szakmai ismereteinek bővítését.
Fogadó helyeink:
Hotel König Ludwig - Schwangau
Szakmai gyakorlat Finnországban - 18 év alattiaknak is!

Szakmai gyakorlat Spanyolországban - CSAK 18 évet betöltöttek számára!!!

KÉRDŐÍVEK-MENTORÁLÁS-NYOMONKÖVETÉS
Szakmai gyakorlatokon részvevő kedvezményezettek, és végzett diákok nyomonkövetése
Szakmai gyakorlat előtt
Munkanapló - jelenleg gyakorlaton lévő diákok számára
Gyakorlatról hazaérkezett tanulók kérdőíve
Már végzett, és korábban gyakorlaton részt vett tanulók kérdőíve
Már végzett de gyakorlaton részt nem vett tanulók kérdőíve (kontroll csoport)
Tanulói munkanapló mobilitás ideje alatt (PDF)
Önértékelő kérdőív mobilitás után (itt lent következik)
Önértékelő kérdőív Szakmai Gyakorlat, Erasmus+ mobilitás után
önértékelés őszintén,
Erasmus+ pályázati beszámolók
A projekteket az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben, beszámolókban) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.
Pályázati beszámoló az Erasmus+-ról 2016
Összefoglaló a 2015-ös projektekről
Pályázati beszámoló Erasmus+ 2015 Kulináris kalandozások az Unióban
Erasmus+ 2017

Béres Anna (Szlovákia) munkanaplója
Frech Roland (Németország) munkanaplója
Geiszler Mirjam (Anglia) munkanaplója
Gergye Márton Bálint (Németország) munkanaplója
Gyurcsik Ádám (Finnország) munkanaplója
Lukács Lilla (Anglia) munkanaplója
Német Réka Boglárka (Spanyolország) munkanaplója
Sulyánszki Kitti (Finnország) munkanaplója
Szakál Anett (Spanyolország) munkanaplója
Tóth Kata (Németország) munkanaplója
Tóth Maja Bianka (Szlovákia) munkanaplója
Erasmus+ 2016
közös fénykép

Tanulóink beszámolói a külföldi gyakorlatokról 2015:
- Balogh Evelin - Szlovákia
- Béki Dalma - Spanyolország
- Bihari Bence_Spanyolország
- Csiby Fruzsina - Anglia
- Fiedbauer Ádám - Finnország
- Soproni Benjámin - Németország
- Goga Tihamér - Finnország
Olaszországi tanulmányút szakoktató kollégák számára
Berkesi Beáta és Kiss László Ferenc szakoktató kollégánk részt vett 2016.10.08. és 2016.10.15. között a Tempus Közalapítvány által kiírt 2015-1-HU01-KA102-013197 számú Erasmus+ Mobilitási pályázat keretében elnyert tanulmányúton. A tanulmányút során lehetőségük nyílt az olasz és a magyar szakképzési rendszer összehasonlítására, olaszországi szakképző intézmények megismerésére, és az ott folyó jó gyakorlatok összegyűjtésére, majd itthon a kollégák számára mindezek bemutatására.
Az útról készült beszámolóik alább olvashatóak:
Berlini tanulmányút szakoktató kollégák számára
Kiss László Ferenc szakoktató és Windt György tankonyhavezető, szakoktató kollégánk részt vett 2015.10.04. és 2015.10.10. között a Tempus Közalapítvány által kiírt 2015-1-HU01-KA102-013393 számú Erasmus+ Mobilitási pályázat keretében elnyert tanulmányúton. A tanulmányút során lehetőségük nyílt a német és a magyar szakképzési rendszer összehasonlítására, berlini szakképző intézmények megismerésére, és az ott folyó jó gyakorlatok összegyűjtésére, majd itthon a kollégák számára mindezek bemutatására.
Az útról készült beszámolóik alább olvashatóak:
Pályázati információk 2015


2014-es mobilitási pályázat - Összefoglaló az eredményekről
Tisztelt Érdeklődők! Kedves Résztvevők és Érintettek! Kedves Kollégák!
A 2014-es mobilitási periódus lezárásaként álljon itt néhány sor tájékoztatásul a pályázati eredményekről. A pályázati támogatásból és külföldi partnereink jóvoltából 50 (pályázaton kívül még 7) diák szakmai gyakorlatra és több tanár kísérőként, mentorként juthatott ki öt európai uniós országba. A gyakorlati helyet biztosító munkahelyek igényei alapján változott a gyakorlatok időtartama 2 és 4 hónap között, valamint oszlottak meg a három igényelt szakma között:
Finnország | Hotel Savonia**** | 10 diák | felszolgáló, szakács |
Németország | Hotel König Ludwig ****S, Schwangau | 6 + 2 diák | felszolgáló |
Gasthof Woaze, Füssen | 4 diák | felszolgáló, konyhai kisegítő | |
Olaszország | 9 munkahely (szállodák, éttermek, panziók, pizzériák) | 10 + 5 diák | felszolgáló, szakács |
Spanyolország | Hotel Pabisa Bali és Sofia | 5 diák | felszolgáló, szakács |
Szlovákia | Cukraren Zilizi | 15 diák | cukrász |
A diákok élménybeszámolói és munkanaplói (lásd lentebb) alapján elmondható, hogy minden diák olyan tapasztalatokkal gazdagodott a gyakorlata során, mely a további szakmai fejlődésben és munkavállalásban is hasznára válik majd, hiszen saját, szüleik és tanáraik véleménye alapján is fejlődtek személyes és szakmai kompetenciáik is. Felejthetetlen és meghatározó élménnyel gazdagodtak.
Mindezekről egy 2016. április 1-én tartott záró rendezvényen a projektkoordinátor beszámolt a meghívott résztvevőknek, akik nem csak a pályázat számszerűsített statisztikai adataival ismerkedhettek meg, hanem megkóstolhatták a hazatért diákok által készített ételeket, melyeket külföldi gyakorlataik során tanultak meg elkészíteni és egyben tradicionális ételek, édességek is az adott országokban. Ezek közül két hagyományos finn édesség elkészítéséről egy kisfilmet és a recepteket megtalálhatják itt az iskola honlapján lentebb.
A pályázat szemléletformáló, csapatépítő hatása a rendezvény egész hangulatán érződött, hiszen a diákok felnőttként állták meg a helyüket mind szakmailag, mind vendéglátóként ezen a napon is. A rendezvény nagy sikerrel zárult.
Az iskolavezetés és a magam, mint projektkoordinátor nevében is mondhatom, hogy a pályázat adta lehetőséget továbbra is biztosítani kívánjuk diákjaink számára, mert valljuk, hogy egy jó iskola feladata olyan tudással és tapasztalatokkal vértezni fel diákjait, amik nem csak jó jegyeket eredményez, de későbbi életük alapjául is szolgálhat és segít megfelelni a nagybetűs ÉLET kihívásainak.
Továbbiakban tervezzük még további receptek és videó felvételek készítését és közzétételét, hiszen szeretnénk, ha minél többen megtanulhatnák azt, amit az Erasmus+ mobilitási pályázat kedvezményezettjeinek lehetősége volt személyesen elsajátítani. Az iskola képzésének külföldi gyakorlattal való kiegészítésével célunk, hogy a magyar gasztronómia és vendéglátás fejlődjön, ezáltal minél több ember részesüljön annak a pozitív változásnak az eredményéből, amit mi érzékelünk hazatért diákjainkon.
Összefoglaló a 2014-es projektről
Tanulóink beszámolói a külföldi gyakorlatokról:
- Tara Krisztián - spanyolország
- István Viktória - szlovákia
- Horváth Vencel - németország
- Dobos-Boros Róbert - finnország
- Barna Zsanett - olaszország
Vappu fánk és kardamomos briós receptek
Kovászkészítés: Az élesztőt kevés porcukorral folyamatos keverés közben elfolyósítjuk. Mikor csomómentes a keverék kevés langyos tejjel felöntjük és az átszitált lisztkráterbe öntjük, ahol kevés lisztet keverünk bele a kráter oldaláról. Ha keverék tejföl sűrűségű, akkor a tetejét befedjük egy kevés liszttel, majd kelesztjük.
Tésztakészítés: Míg kel a kovász addig előkészítjük a többi alapanyagot. A maradék tejbe beletesszük a többi hozzávalót (vaj, tojássárgája, cukor, só, kardamom, vaníliás cukor), és körülbelül 45°C-osra melegítjük. Ha a kovász tetején megrepedezett a liszt, akkor megkelt a kovász. A felmelegített alapanyagokkal összegyúrjuk, ha alaposan kidolgoztuk a tésztát, utána cipót formázunk belőle és kelesztjük. Ha a térfogata a kétszeresére nőtt, akkor szellőztetjük, ami egy óvatos átgyúrást jelent, a művelet befejezése után visszatesszük a tésztát kelni, és megint a térfogata kétszeresére kelesztjük.
Formázás: Ha megkelt a tészta kinyújtjuk 1,5-2 cm vastagra, és kerek kiszúróval kiszaggatjuk, ami után lemezen kelesztjük a fánkot/brióst.
Sütés:
- Fánk: A megkelt tésztát bő, forró olajban sütjük. Amikor beletesszük a tésztát az olajba akkor fedő alatt sütjük, fordítás után, viszont fedő nélkül sütjük készre. Miután kivettük a forró olajból a fánkokat csepegtetés után kristálycukorba forgatjuk őket.
- Briós: kelesztés után megkenjük a briós felületét egész tojással, és megszórjuk cukorral, majd forró sütőben sütjük őket készre.
Eredményeink



International on-the-job learners in Kuopio
Companies of tourism, catering and home economics sector in Kuopio were given international colour to, when a group of Hungarian students did their on-the-job learning periods during the summer in Finland. The on-the-job learning periods were arranged in co-operation with Savo Vocational College and Dobos C. József Vocational School of Catering, a tourism, catering, home economics and food industry sector school from Budapest.
There were altogether ten cookery, waiter/waitress and bakery students during July and August in Kuopio. According to Kristiina Jääskeläinen, a teacher at Savo Vocational College, the experiences of the Hungarian students of on-the-job learning in Finland are pretty good. The two vocational schools have co-operated and had student exchange with each other since 2006.
kantti.net, Anne Heikkinen
Kuva: Markku Penttilä
Lähde: Savon ammatti- ja aikuisopisto
Tisztelt Szülő!
Ficzeréné Lakatos Krisztina vagyok a BVHSzC Dobos C. József SzI igazgatóhelyettese és a mobilitási pályázatok koordinátora. Az elmúlt évben az Ön gyermeke is részt vett külföldi szakmai gyakorlaton, melynek tapasztalatairól szeretnék minél több információt gyűjteni annak érdekében, hogy megismerhessük az Ön véleményét a külföldi szakmai gyakorlatok hatásáról és lebonyolításáról. Kérem, az alábbi kérdőív kitöltésével legyenek segítségemre abban is, hogy a projektet fejleszteni tudjam.
Köszönettel
Ficzeréné Lakatos Krisztina
igh./ pályázati koordinátor
Szülői kérdőív
Felkészítések, gyakorlatok
Ez a képgaléria üres.